Tuesday 25 November 2014

Чанта от панталони


В началото бяха панталоните, които уших преди повече от 2 години, но от доста време вече не нося:


После дойде нарязването им на парчета:


 А накрая се сдобих с нова чанта:


Изработването на чантата става много бързо и лесно, идеално за всеки, който като мен няма търпение да види крайния резултат.
Необходими материали:


 От основен плат:
- Правоъгълно парче, основен детайл на чантата (моето е с размери 30см x 58см).
- Кръгло парче за дъно - обиколката на кръга е равна на дължината на основното парче без резервите (моето дъно е с обиколка 56см - дължината на основната част е 58см-2см за резерви).
- Лента за дръжка (моята е с обща дължина 142см x 4см, казвам "обща" тъй като нямах достатъчно дълго парче и я направих от две части).
- Лента за завръзване на чантата (моята е с размери 80см x 3см).
- Малко парче за стопер на връвката - ама как само го обясних :-) - моето е с размери 10см x 10см.
Oт хастар:


- Правоъгълно парче, основен детайл на подплатата, размерът е с дължина равна на тази на детайла от основния плат и височина с 6 см по-малкa от тази на основния детайл (моето е с размери 24см x 58см). Хастарът е с по-малка височина от основния плат, за да може при ушиването на чантата от вътрешната страна да се получи по-широк кант от кожа и капсите и от външната и от вътрешната страна да са върху кожата, а не върху хастара.
- Кръгло парче за дъно, размерите са като на парчето от кожа.
Освен детайлите от платове са необходими и 8 капси и 2бр. рапиди (в моя случай 4бр., заради удължаването на чантата).
Стъпки за изработването:


1. Изминаване страничния шев на чантата - правоъгълното парче се сгъва лице с лице, кантовете се изравняват, изминава се шев на 1см. В моя случай се вижда и допълнителен шев, който е по средата на парчето, тъй като плата е от развален панталон.


2. Зашиване дъното на чантата. Важно е размерите да са точни, за да не се получава набиране на плата на един от детайлите - основния или дъното - при кожата си личи доста, ако има такъв набор.


3. Ушиване на хастара - става по същия начин, както при детайлите от кожа, с разликата, че се оставя отвор за обръщане на чантата. В моя случай го оставих при шева от прикачване на дъното, но може да се остави и при страничния шев.


4. Съединяване на торбите от кожа и хастар - детайлите се налагат лице с лице, като тази от кожа се пъха в тази от хастар, страничните шевове се засичат, кантовете се изравняват, изминава се шев на 1см.


5. Обръщане на чантата на лице през отвора на хастара.


6. Кантът от кожа, който се получава от вътрешната страна на чантата. 


7. Ушиване на дръжката на чантата, връвката и стопера за връвката.


8. Стоперът се прегъва и зашива по показания начин. За да изпълнява действително ролята на стопер, то дупките, през които ще се промушва връвката, трябва да са с такава големина, че самото промушване да става малко трудно.


9. Поставяне на капсите - става на специални преси за капси. Има шивашки ателиета, които предлагат тази услуга, както и магазини за шивашки материали.


10. Закрепяне на дръжката към чантата с рапиди - става на същата преса, на която се поставят и капсите. 


11. Недостатък, превърнат в ефект - поради липса на достатъчно дълго парче кожа за дръжка, я направих от две части, които съединих с рапиди.


 12. Промушване на връвката през капсите и стопера, завръзване на възел на краищата.


И готово! Имаме си нова чанта само за 2 часа. 

Успешно майсторене! :-)

No comments:

Post a Comment