Saturday 2 July 2011

Разплетена тениска


Днес рубриката "направи си сам" е "разплети си сам". :-)


Необходими материали:



- Готова да бъде пожертвана тениска.
- Парче плат за опити преди да се прехвърлите на тениската.
- Така важният за поренето инструмент, който аз знам като "порче" (колко смешно звучи). Има го в магазините, в които продават шивашки материали. Струва около 2лв.
- И най-важното - търпение, мноооооого търпение. 

Време, необходимо за разплитането: Ще ви спестя, колко е то, за да не ви откажа още преди да сте се захванали. :D

Стъпки на разплитането:



1. Отрязване на подгъва. В моят случай тениската съм я шила аз и изобщо няма такъв. Но ако има се отрязва така, че да остане незачистен край.


2. Издърпването на нишките започва по този начин, но само колкото да се освободи примката, която трябва да бъде захваната. Ако се разплита по показания начин, би се получило ето това:


Разплетени хоризонтални нишки, които просто висят и които нямат нищо общо с мрежата, която е нашата цел.


2. Разплитането става по този начин. На първата снимка се вижда началото. Най-долу са издърпаните две нишки, служещи за освобождаване и по-добро виждане на примката. Tова, което следва да се направи е да се издърпа самата примка - това са малките, изпъкнали краища на вертикалните нишки. Издърпвайки ги само ги разхлабваме и запазваме вертикалната oпора, която е необходима за създаването на мрежа. В случай че дърпаме по начин, по който показах като грешен, ние разплитаме тези вертикални нишки.


3. Показаното по-горе разплитане на една примка е само за да се свикне с техниката. Toва, което е необходимо да се прави, за да става по-бързо, е да се захващат няколко примки едновременно. Колкото по-близо една до друга са тези примки, толкова по-гъста ще е мрежата след това.


4. Разплита се по този начин, или поне на мен ми беше доста удобно така. Трудното е, че от време на време примките спират да се разплитат и при леко дръпване, в опит да бъдат разплетени, се получава дупка. В този случай е най-добре да се използва вълшебния инструмент, вместо да се дърпа. Е, не че след първото обличане на тениската няма да се появят дупки от закачане. :-)


5. Това са опитите, които правих на парчета плат преди да започна с тениската. Има разлика между първия и втория опит, нали? Истината е, че не е трудно, но определено трябва да се свикне с техниката.


6. А това е последното, което разплетох - единия ръкав на тениската. Готова съм за бяла тениска.

Приятно и спорно разплитане! И не забравяйте да си приготвите удобна възглавница, на която да се облегнете докато трае целият процес. :-)

Успех!

8 comments:

  1. Супер готин и полезен пост. Въобще не съм мислила, че една тениска може да се разплете. Крайният резултат е невероятен. Напомня ми на:

    http://www.rougeetnoiratelier.com/product/raven
    http://www.rougeetnoiratelier.com/product/sangria-mini-dress

    които страшно много ми харесват, но не бих дала толкова за тях. Нямам подходяща тениска, но се чдя дали бих опитала ако имах. Все ми се струва, че в моите ръце няма да се получи толкова добре, но сега ми стана любопитно и може да пробвам на парче плат. Хем ще прочеря с какво темпо става хах

    ReplyDelete
  2. Тениската е станала чудна и по нищо не отстъпва от моделите на Rouge et Noir ;-) Евала за търпението, струва ми се доста трудоемко занимание, но определено си заслужава усилията и времето!

    ReplyDelete
  3. stanala e jestoka:) vednaga ia preporuchvam na chitatelite si vuv fb :)

    ReplyDelete
  4. Благодаря ви за милите думи, момичета!Наистина е трудоемко, но мисля, че си заслужава. :-)
    Мира, огромно благодаря и тук за публикацията във фейсбук. :-)

    ReplyDelete
  5. Отново НЕВЕРОЯТНА! Още, още, още! Мисля, че уникалните ти инструкции трябва да станат достъпни за повече читатели. Ако имаш желание, мога да съдействам с професионален ;) английски превод

    ReplyDelete
  6. Резултатът е страхотен,но ме съмнява да ми издържат нервите след всичкото това разплитане.Браво за търпението :))

    ReplyDelete
  7. Хе-хе, Вени, благодаря ти за предложението!С удоволствие бих приела едно професионално съдействие. ;)
    Петя, железните нерви определно са много важна част от работата по тениската. ;)

    ReplyDelete
  8. that's an amazing DIY- thanks for showing me how it's done. Love the final top!
    Come and follow my blog hun :)

    ReplyDelete