Saturday 16 July 2011

И замириса на море...


Днешното предизвикателство, което съм подготвила за любителите на направи-си-сам/ уший-си-сам проектите, е гащеризон, първата асоциация за който ми беше "море". Платовете за него не са нещо ново-показвала съм няколко неща от тях. По-интересно е когато имаш останали материали и трябва да измислиш нещо, отколкото просто да се запътиш към магазина за платове.

Необходими материали:


- Плат: 1. Райе - 0,70м при ширина на плата 1,20м-1,50м. Цена-3лв
            2. Синьо трико - 0,40м при ширина на плата 1,40м-1,50м. Цена-2лв.
            3. Хасе на точки - 0,10м. Цена-1лв.
- астик с ширина 2-3см: Дължина-според талията. Цена на метър-1-2лв.
- Шнур: 1,50м. Цена - 1лв.
- Кройка: Не е необходима кройка на гащеризон. Използваните от мен кройки са на панталон и потник, които свързвам в гащеризон. Как точно става това-малко по-долу.
- Конци.
- Ножица, сантиметър, креда.
- Капси.

Време за кроене и шиене: 3 часа.

Стъпки за изработването:


1. Скрояване на панталона: Тъй като панталонът е широк, тип шорти, няма нужда от страничен шев, което е идеално - ще има два шева по-малко, предната и задната част се допират една до друга. Свързват се при подгъва и талията (или горната част - може и да не ляга точно на талията). Тънкостта тук е, че обиколката на панталона в горната част трябва да е равна на обиколката на потника при подгъва. Това го уточнявам защото в случая използвам две отделни кройки, а не една на гащеризон. Не е трудно двете да се изравнят. Ако има разминаване - едно от двете (потникът или панталонът) се стеснява, или съответно разширява, по-лесно е да се коригира ширината на потника. И още една тънкост - тази обиколката трябва да е по-голяма от тази на ханша, за да може гащеризонът да се облече.


2. Скрояване на потник, биета за потник, колан: Коланът се състои от 4 части, всяка една с ширина колкото е обиколката на подгъва на потника, както и обиколката на горната част на панталона (за потника използвах блуза с дълъг ръкав, която бях шила преди време, поради това има изминат страничен шев :-) ). Деколтето на потника е добре да е по-голямо, за да не срещате проблеми при обличането, тъй като това става точно оттам. 


3. Това е вторият опит за скрояване на панталона: При скроените по-горе крачоли не съобразих, че не само страничните шевове се изправят, но и вътрешните такива. И понеже не го направих се получи доста силен наклон на крачола от вътрешна страна, което при планираните шорти изглеждаше доста странно. Това, което трябва да се направи още при кроенето, е да се спусне перпендикуляр към подгъва - със стрелки съм показала, какво точно имам предвид. Така крачолите и от вътрешна и от външна страна, ще са прави.


4. Последователно се ушиват потникът и панталонът. При потника се измиинават страничните шевове (които при мен, както вече казах, бяха предварително изминати), прикачват се биетата на вратната извивка и ръкавните такива.


5. Изминаване на вътрешни шевове на панталона, изминаване на преден и заден седалищен шев.


6. Поставяне на капси на горния колан (за да е по-стабилно съм поставила подложка от кожа). Капси слагат в повечето шивашки ателиета.


7. Зашиване на шнура: Срязва се на две части, които се зашиват по показания начин към горния колан (този, на който са капсите). Би могло и шнурът да минава през целия колан, тогава няма нужда да се зашива към страничните шевове на колана, но според мен това не е необходимо. Подложката на капсите се изрязва на около 5мм от тях.


8. Промушване на шнура през капсите: Така изглежда от лицевата страна.


Преди да преминете към следващата точка, би било добре да проверите, дали при съединяване на трите части-потник-колан-панталон, би се получила точната дължина, която е необходима. При мен се получи по-дълго от необходимото-панталонът висеше, поради което отрязах малка част от горния му край. Проверкта става като трите части се съединят с карфици и гащеризонът се облече.
9. Прикачване на колана към панталона: Показала съм как изглежда подреждането на трита плата (горен и долен колан и панталон) +ластик. Ластикът не е необходимо да се слага още сега, за да не пречи, слага се при прикачването на колана към потника. Сложила съм го само за да се види, къде се поставя. Средата на колана ( средата на капсите) трябва да съвпада с предния шев на панталона.


10. Прикачване на панталон+колан към потник: Двата края на ластика са предварително зашити един към друг и така, както е в кръг се поставя между двете части на колана. Свободният край на колана (другият е зашит към панталона) се поставя лице с лице към потника. Трудността при шиенето идва от това, че ластикът е с по-малка обиколка от колана и го набира, поради което трябва постоянно да се оправя, за да е по-лесно шиенето. Трябва да се внимава и ластикът да не се захване при изминаването на шева.


11. Обгаряне краишата на шнура: Нещо, което е добре да се направи още в самото начало, а не като мен в края, когато половината шнур се е разплел.:-) Подгъва на панталона съм го оставила необработен, тъй като използваният плат е трико и не би се разплел. Завързваме панделката и Готово! :-)

 Успех и спорно шиене! :-)

10 comments:

  1. Много сладък гащеризон, като задобрея с шевната машина ще си спретна и аз. Идеален е за лятото и тези ужасни жеги.:)

    ReplyDelete
  2. lelee strahoten eeee:)))bravo!

    ReplyDelete
  3. Лелеее направо е невероятен!! Тия дни определено ще го изпробвам!! :))

    ReplyDelete
  4. И от мен едно голямо браво! Много морски и шик гащеризон, перфектен за лятото. А комбинацията синьо+бяло+червено за акцент ми е любима! :)

    ReplyDelete
  5. Страхотен е наистина!!! Ако можех и аз да се справям с шиенето така добре....

    ReplyDelete
  6. Страхотно! Много, много хубава идея и изпълнение! Браво :)

    ReplyDelete
  7. Лелееееее... Браво! Много добре се е получило! Даже повече от добре. :)

    ReplyDelete
  8. Eто с този гащеризон обра всичките ми точки. Страхотен е! Чакам го в акция, давай бързо със снимките. ;)

    ReplyDelete
  9. И аз се присъединявам към голямото Браво за теб, твоят креатизъм и сръчност!

    ReplyDelete
  10. Благодаря ти много за коментара! Харесвам всичко, което правиш и наистина да чуеш същото от другата страна няма как да не те накара да се усмихнеш. :)

    ReplyDelete