Friday 22 July 2011

Облечени значки


Тези дни реших да се поровя в кутията с бижута, нещо, което не бях правила от доста време. И така случайно попаднах на няколко значки, които май никога не съм носила. Виждайки ги, веднага ми хрумна  идея, как да ги направя използваеми - като ги пременим с нови дрехи. Ето и материалите, които ще са ви необходими, ако решите да облечете значки, чиито дрехи са вече остаряли:  


- стари значки (е, може и нови :-) )
- парчета плат с размери малко по-големи от значките
- ножици, нож, молив/креда

Стъпки за скрояване на новите дрехи на значките:


1. Избира се значка, готова да бъде съблечена + уред за събличане. Усмихнатото човече все още не знае, че скоро ще е само история. :-)


2. Начин на събличане: Двете метални пластини, от които е направена значката, се отделят с нож една от друга. 


3. Отделените пластини.


4. Хартиената дреха на горната пластина се сваля.


5. Хартиената дреха се използва като шаблон за изрязване на новото облекло от плат. За да е по-лесно захващането на плата при обличането на значката съм оставила около 1см резерва.


6. Обличането става като плата се прегъва около горната пластина по начин, показан на снимката. Всяка следваща гънка застъпва предходната. Захващането е по-лесно ако оставената резерва е по-голяма, защото в центъра на значката се застъпват всички гънки, които могат да бъдат затиснати с един пръст. Това тук е най-трудното от обличането - платът някак се опитва да се изплъзне от пръстите. Хрумна ми, че би могло да се сложи малко лепило за фиксиране на плата към пластината, но това би трябвало да се направи от обратната страна и ако платът е по-тънък, лепилото може да се вижда на лицето на брошката, така че се отказах от лепилото.


7. Втората пластина, с безопасната игла, се поставя върху нагънатия плат и се притиска добре надолу, така че облечената част да не може да се вади.


8.  За по-добро фиксиране може да се наложи двете пластини да се притиснат една към друга  и отстрани. (Това бе необходимо само при по-тънкия плат.) Би могло да се направи и с клещи, но внимателно. При по-тънък плат има вероятност той да се скъса, нещо, което се случи при този цикламов шушляк.


9.Новите дрехи на значките. 

Успех! 
P.S. Докато вие избирате новите дрехи, аз ще съм някъде по нашето Черноморие. До скоро, приятели! :-)

4 comments:

  1. Както винаги супер полезен и интересен пост. Браво Яна :-) Вдъхнала си живот на тези значки и определено този син топ изглежда много по-ефектен и свеж. Приятно изкарване на морето и чакаме снимки ;-)

    ReplyDelete
  2. Приятна почивка и поздрави за хубавата идея ;)

    ReplyDelete
  3. Отново страхотна идея! Аз няма стари значки, но може да си купя новички и да пробвам :) Приятна почивка на морето!

    ReplyDelete
  4. Strahotna ideq. Mnogo gotino se e polu4ilo i stoi suoer vyrhu potnika - nai-veroqtno zaradi kontrasta v cvetovete.

    ReplyDelete