Saturday 13 August 2011

Помпоните като аксесоар


Преди няколко дни попаднах на снимка, която ме подсети, че отдавана искам да направя нещо, но все го отлагах, а после забравях. Това нещо са... помпони, които могат да бъдат закачани навсякъде.

Ето и необходимите материали за изработването им:


-прежди
-синджирче, халка и карабинер за закачане
-пергел, ножици, клещи, игла за шиене

Време за изработване: 2 часа

Стъпки за изработване:



1. С пергел, на картон, но не много дебел, се очертават и изрязват двойки кръгове с различни диаметри, в зависимост от това, колко големи искате да са помпоните. (Лично на мен, след като ги направих, повече ми харесват малките помпони). В средата на големите кръгове се изрязва по-малки кръгчета.Тънкостта тук е, че кръгчето в средата не бива да е прекалено малко, защото тогава биха се събрали малко намотавания с прежда и помпонът не би станал като плътна топка. От друга страна, не бива и да е с много голям диаметър, че тогава ще има да се усуква прежда около кръгчетата до безкрай. :-) При мен малките са с размери 5см външен диаметър и 2см вътрешен, а големите-6см/3см.


2. С клещи синджирчето се разделя на 5 части - една по-дълга, която ще играе роля на основа и която съм пропуснала да снимам ;), и 4 къси, на които ще бъдат закачени помпоните.

3. Вдянатата в игла прежда се омотава около картонените двойка кръгчета.


4. Целта е около кръгчетата да се омотава дотогава, докато се запълни вътрешния диаметър. Така се получават по-красиви, плътни помпони.


5. Срязва се по този начин-иглата се промушва между двете картонени кръгчета, срязвайки преждата по ръба. С едната ръка се притиска в средата, за да не се измъкнат срязаните вече конци.


6. За синджирчето  се завързва връвка (в случая 4бр, защото при опън преждата се късаше).

7. Срязаните нишки от прежда се завързват по показания начин-между двете картончета. Стяга се добре, за да не се измъкват нишките.


8. Картончетата се късат и махат.


9. Отделните топки се закачат към основното синджирче.


10. Остава поставянето на халката и карабинера и нашият ключодържател/аксесоар е готов.

Успех с направата! :-)

No comments:

Post a Comment