Saturday 27 August 2011

Черно и бяло, в нас се преплитат...


Опитвам се да направя рубриката "направи си сам" редовна, но от време на време пропускам някоя събота, за което моля за извинение. Тази събота няма да е от тях. :-) Прекрасно е да следиш блогове! Във всеки един би могъл да откриеш вдъхновение, или да се сетиш за направата на нещо, която уж временно си отложил, а по-късно забравяш. За днешния потник ме подсети точно публикация в блог. Кой и на кого дължа днешното вдъхновение - малко по-долу. (Благодаря ти, Мира! ;) )

Необходими материали:



- бяло трико - 0,60м при ширина 0,60м
- черно трико - 0,40м при ширина 0,70м
- потник, или кройка, по които да се скрои потникът
- конци, ножици, сантиметър, креда и карфици (които, разбира се, съм пропуснала да снимам ;))
Разходната норма на платовете би могла да варира малко при по-големи размери.Моят е S.

Време за изработване: 2 часа.

Цена на платовете: 4лв/метър.

Стъпки за изработване:



1. Скрояване и ушиване на потника: Забравих да направя снимка, но и в двете няма нищо особено. За кройка може да се използва любим потник. Платът е в тунел-представлява едно парче, съединено в двата края. Ако си намерите трико с ширина, която ви пасва, няма да има нужда от странични шевове. Единствените шевове, които се изминават, са раменните. Ръкавните извивки, вратната извивка и подгъва оставям незачистени. Идеално е за хора, които не обичат, или не могат да шият, или за такива като мен, които нямат търпение да видят крайния резултат. На снимката съм показала какъв плат имам предвид.


2. Изрязване на ленти от черно трико, издърпване за превръщането им в подобие на шнур+изплитане на плитки: Моите ленти са с ширина 2,5см и дължина 1,40м. Дължината не играе особена роля, може да са по-къси или по-дълги, разбира се, трябва да са поне толкова дълги, че да могат да "обиколят" потника. В началото и края на плитките се прави възел, за да се работи по-лесно с тях.


3. Увиване на потника с плитки: Моментът, в който може да развихрите фантазията си. Броят и начинът на увиванията зависят единствено от вашето настроение. :-) Началото и краят на плитките (малко след и преди възлите) се фиксират с шев към потника, това се прави и на няколко места по дължината на самите плитки, за да не са прекалено свободни.


 4. Рязане на възлите.Честит потник! :-)

Успех с изработването! :-)

Полезни съвети:

- Вместо платове биха могли да се използват стари потници, единият от които пожертван в името не плитките.
- Ако все пак не ви се занимава с шиене и плетене, може да си купите текстилна боя и да си нарисувате плитки, точно като тези на тениската показана от Мира.

4 comments:

  1. Много интересно се е получило.И аз много харесах тениската на Мира :) Определено вдъхновението е навсякъде.

    ReplyDelete
  2. Много добре се е получило! Браво!

    ReplyDelete
  3. Momicheta mnogo ste mili:) a vsu6tnost oblicham tazi stara bluza za purvi put.
    Yana, tvoiat top e stanal vuzhititelen, radvam se che sum uspiala da te vduhnovia i az s neshto:)))

    ReplyDelete
  4. Яна, нямам думи! Искрено ти се възхищавам, потникът е феноменален!!!
    :)

    ReplyDelete