Monday 26 September 2011

Двуцветна чанта


Една чанта, която сме виждали във вариант на куп модни къщи, сега можем да си направим и сами. Необходимо е малко-желание и шивашки умения. :-)

Необходими материали:


- Платове: Черна кожа (тапицерска)-0,30м при ширина на плата 1,40м
                Бежова кожа (също)-0,30м при ширина на плата 1,40м
- Конци, сантиметър, ножици
- И най-важното за шиенето на кожа: Машинно масло-платът се намазва с него преди изминаване на шевoве, при които лицето на плата е под крачето на машината. ;)

Време за изработване: 2 часа (оптимистичен вариант :-) ).

Стъпки за изработване:



1. Скрояване на 3те части+съединяване: От черната кожа се скрояват 2 парчета с размери 45см/30см, от бежовата - 1 парче с размери 45см/30см. Съединяват се като се поставят лице с лице, по показания начин. (Ще вметна, че не успях да намеря тапицерска кожа в бежово. Тази, която намерих е мека и доста еластична и не е никак подходяща за тази чанта, но тъй като държах на този цвят, я купих. За да постигна, все пак, необходимата твърдост я подсилих с допълнително парче твърда кожа, която намерих сред купчините мои платове - зелената кожа, която се вижда на втората снимка, чанта, колан и брошка, от която вече съм показвала. Ако не успеете да намерите достатъчно твърда кожа - това е вариант.) За плат препоръчвам точно тапицерска кожа, която е най-подходяща заради твърдостта си.

 

2. Изминаване на лицев шев върху черната кожа: Изминава се на 0,5см от канта. 


3. Изминаване на фиксиращ шев при страничен такъв: Изминава се с цел да не се разместят цветовете при изминаването на страничен шев. Може и да се пропусне, но пък е улеснение за следващата стъпка.


4. Изминаване на странични шевове: Така изглежда чантата откъм лицето.


5. Оформяне на дъното: Чрез изминаване на перпендикулярен шев на страничния такъв. В моя случай шевът е 8см (по 4см от двете страни на страничния шев). Може и без да се прави дъно по този начин, но така изглежда някак по-завършено.
П.П. Колко непрофесионално - използвала съм черен конец при бежов цвят на плата откъм лицето. :-)

6. Изработване на дръжките: Необходими са два парчета черна кожа с размери 44см/10см. Лентата се прегъва на две по дължина, лице с лице, изминава се съединителен шев на разстояние 0,5см от канта. Следва обръщане-лесно е заради голямата ширина на дръжките. Не се налага да се използва безопасна игла, става и само с пръсти.


 7. Изминаване на лицеви шевове на дръжките: Изминават се на 0,5см от канта.


8. Прикачване на дръжките: Прикачват се с шевове по показания по-горе начин. Разстоянията, на които съм прикачила моите дръжки са: 10см от страничен шев, 3,5см от горен кант/гънка на чанта. На втората снимка съм показала, че горният кант на чантата е само прегънат навътре, без да се изминава шев. Това е търсен ефект-гънка без шев, но, разбира се, при желание може и да се измине такъв. Гънката е 4см.


9. И още веднъж: Резултатът от нашия труд. :-)

Няколко мисли, породили се по време на шиенето на чантата:
- Противно на всякаква логика вместо много дебела игла за кожа, използвах най-тънката-номер 75, която се използва за възможно най-тънките платове като шифон. И не само, че не счупих игла, но се получиха доста добри шевове по кожата - дупките от иглата са почти незабележими.
- Противно на логиката, че кожата е труден за работа плат, за мен черната тапицерска кожа беше най-лесния плат, който някога съм шила.
- Противно на всякаква логика да не се прегъва кожа, защото остава гънка, аз го направих. А можеше просто да я навия на руло по пътя от магазина към вкъщи...Не правете моята грешка, че сега ще има да чакам да ми "отпочине" кожата. :-)))

Успех с направата!

До скоро! :*

6 comments:

  1. И пак отличен (6) :}
    P.S. аз бих използвала естествена кожа, но предвид цената й...

    ReplyDelete
  2. Браво!! Много добре обяснено.И резултатът е супер

    ReplyDelete
  3. Магьосница си ти! Чантата изглежда просто фантастично!

    ReplyDelete
  4. Страхотна е, много добро и подробно изпълнение, просто отвсякъде си се справила супер! :)

    ReplyDelete
  5. Леле, страхотно се е получило! Едно голямо, огромно, грамадно БРАВО! :P

    ReplyDelete
  6. Браво и от мен! Определено ще го пробвам това с тънката игла, че при мен беше голяма мъка с кожата :)

    ReplyDelete