Saturday 19 May 2012

Реене в облаците


От доста време искам да ушия пола, чиято конструкция ме грабна още когато я видях за пръв път из сайтовете за мода. Идеята е проста, но много ефектна - две поли една върху друга, долната права, а горната клоширана. Куп модни къщи направиха варианти на тази пола, а на мен ми се искаше да я направя във вариант от бяла кожа или комбинация бяла/черна кожа. Така и не успях да намеря достатъчно тънка кожа, която да е подходяща, имайки предвид, че полата е от два пласта, дебелата кожа не би била много подходяща. След като не намерих плата, който желаех, реших да се спра на добрия, стар и изпитан деним, но в малко по-различен и свеж цвят - светло синьо. В края на днешния направи-си-сам урок, ще се сдобиете с такава, или подобна на тази пола. :-)

Но преди това - да запретнем ръкавите и да се захващаме за работа. :-)


1. Необходими материали: Необходимият плат се изчислява най-лесно и точно като първо се направят кройките, разположат се според ширината на плата (може да се направи на маса, или дори и на земята) и след това се измери получената дължина. На мен при ширина на плата 1,50м, дължина на правата пола 35см и дължина на клошираната 17см ми бе необходим 1м. 

2. Череж на горната (клоширана) пола: Не се стряскайте, само изглежда сложно. :-)
2.1. Чертае се вертикална права с център т.О, по която се нанася разстоянието ОТ. Разстоянието ОТ  се изчислява по формулата дадена по-горе. Разбира се, под обиколка на талията се има предвид обиколката на най-горната част на полата, а не е задължително тя да стига точно до талията. Коефициентът варира в зависимост от това колко силно искаме да е клоширането, или с други думи колко големи искаме да са вълничките на полата. Колкото коефициентът е по-малък, толкова повече вълнички ще има и обратното. Логиката в това е, че когато точка Т се пада по-надолу по вертикалата, то разстоянието ТТ1, ще бъде измерено по по-малък овал. Като ориентир за степента на вълничките може да ви служи моята пола - аз използвах коефициент 0,32, т.е най-високата степен на клоширане (пълен клош).
2.2. Нанасяне на точка Д по вертикалата. Разстоянието ТД = желаната дължина на горната пола. При мен е 17см.
2.3. Прави се дъга с център точка О и радиус ОТ. По овал се нанася разстоянието ТТ1 = 1/2 Обиколка на талията. И тук важи написаното по-горе за талията и горния край на полата. :-)
2.4.Прави се дъга с център точка О и радиус ОД. На мен ми беше по-лесно, поради липса на такъв голям пергел, да пренасям разстоянието ТД по овала, след което свързах отделните точки.
2.5. Свързване на точка О с Т1 и пресичане на външната дъга в точка Д1. Обърках ли ви съвсем? ;)


3. Готовата кройка, сгъната на две. 


4. Стъпки за изработването:
4.1. Скроените детайли - предна и задна част на правата пола (задната част е от две половини, ципът ще е на средата), клоширана пола, колан и подлепващо за колана. Не съм показала кройката на правата пола, едва ли има нещо, което би ви затруднило. ;)


4.2.. Подлепване на колана.


4.3. Изминаване на странични шевове + зачистване на оверлог.


4.4. Фиксиране на двете поли една към друга в горен край (за да е по-лесно прикачването на колана).


4.5. Зачистване на оверлог на среда задна част.


4.6. Прикачване на ципа.


4.7. Зачистване на вътрешния кант на колана.


4.9. Прикачване на колана + зачистване подгъва на правата пола. 


4.10. Изминаване на подгъва.


4.11. Поставяне на тик-так копче. В този момент полата ми се видя някак обикновена и затова преминах към следващата стъпка. :-)


4.12. Разкрасителни процедури с белина. :-)


5. И отново - крайният резултат.

Успех и да не забравите да се похвалите! :-)

7 comments:

  1. Страхотно!!!А дали може да стане с по-тънак плат.Намерих си един с цветен принт и ме глождеше какво точно да направя с него.

    ReplyDelete
  2. чудесно ти се е получила. мисля да изпробвам, но с готова дреха :)

    ReplyDelete
  3. Благодаря ви за милите думи, момичета. :-)
    Петя, ще се получи с по-тънък плат, само вълничките ще са по-нежни. Ще лягат малко повече върху долната пола. Имам предвид ето това: http://indiqnica.blogspot.com/2010/10/blog-post.html . Платът на тази рокля е подобие на тензух, много е тънък, воланите са направени с точно такава кройка като на полата. :-)
    Успех с шиенето! Ако срещнеш някакви затруднения, не се колебай да ме питаш. Ще помагам с каквото мога. :-)

    ReplyDelete
  4. За пореден път показваш, че трябва да си отвориш магазин. Първата клиентка аз ще съм, от сега да се заплюя! :P

    ReplyDelete
  5. Здравей, да питам, рокля/пола клош по същия начин ли се шие?Сори ако е глупав въпроса ми, но за първи път ми е и съм решила да спретна нещо сама...

    ReplyDelete
  6. Направо ти се възхищавам на уменията и желанието! На мен наскоро ми се наложи да правя миниатюрни кройчици на едно яке и се изприщих цялата, докато станат :D А за полата няма какво да говоря, получила се е перфектно! Особено облачетата! Ако не знаех, че е DIY, никога не би ми дошло наум, че са направени с обикновена белина-толкова са идеални <3

    ReplyDelete
  7. Неси, Тони, благодаря ви!
    Неси, с най-голямо удоволствие ще ти запаза мястото на клиент номер 1. :-)
    Тони, не се притеснявай, има някои миниатюрни кройчици, които само заблуждават, че са лесни, а иначе биха изприщили и доста големи майстори в шиенето. Taйната на шиенето е в търпението и спокойствието. :D
    @анонимен, да рокля/пола клош се шие по същия начин. Въпросът ти не е глупав, всички се учим. Показаната по-горе пола е от две части (поли). Горната е клош, а долната - права. Просто изработваш само горната пола. Успех! Ще се радвам да се похвалиш с резултата. :-)

    ReplyDelete