Monday 17 February 2014

Нещо сладко, много сладко :-)


Често си спомням за неща от детството - случки, хора, храна, места, които съм посетила - дали покрай сина ми, дали защото ми носят много приятна емоция, може би заради двете. И само най-хубавите, лошите съзнанието ми ги е изтрило отдавна. Едно от тези неща са сладкишите, които майка ми правеше постоянно и все още прави, а аз пък започнах да радвам с тях моя син, като добавих нещо (продукти) от себе си.
Ето и една от тези рецепти. Любима, много любима!

Името: Да речем "Карамелизирани банани".

Продуктите:

- 5 яйца
- 2 банана
-100-150гр масло
- ром - 2-3сл.
- чаша и половина брашно (250-270гр)
- чаша захар (ок. 250гр) + 3-4сл. + 5-6с.л.
- чаша сок от компот или захарен сироп (прави се с вода+захар в съотношение 1:2)
- портокалови корички (2-4с.л.)

Начин на приготвяне:


В отделни купи се разбиват белтъците+1/2 от захарта и жълтъците+1/2 от захарта. Разбиват се само 3 от 5 белтъка - двата се оставят за глазура. Разбиването отделно е достатъчно, за да стане сместа пухкава, така няма нужда да се добавя набухвател.


Разбитите жълтъци се смесват с белтъците. Добавят се 1/2 от портокаловите корички и брашното. Разбърква се с дървена шпатула или вилица.

 

Пандишпановата смес се оставя настрана и се подготвя дъното на тавата. Карамелизират се 3-4с.л. захар, към тях се добавя маслото. След като се разтопи отгоре се нареждат парчета банани и остатъкът от портокаловите корички. Заливат се с 2-3с.л. ром. Може и есенция, дори тя е по-добрият вариант, защото остава по-силен аромат. Ама няколко капки, не лъжици. ;)


Бананите се заливат с пандишпановата смес. Пече се 20-25 минути в предварително загрята фурна, на 180-200 градуса.


След като сладкишът изстине се сиропира със сока от компот. Количеството е приблизително и зависи от вкуса. Ако обичате по-напоени сладкиши, то 1 чаша ще е малко.


Останалите 2 белтъка се разбиват на сняг с 5-6с.л. захар. След като сладкишът се напои добре се обръща и се покрива с белтъчената смес. Запича се във фурната - 15-20 минути, на 120-150 градуса, само отгоре.


С пожелание за сладък ден! :-)


Indiqnica

2 comments:

  1. Ох,че вкусно изглежда ...мммм!

    ReplyDelete
  2. Усещам, че това много, много би ми се харесало и на мен =)

    ReplyDelete