Friday 29 July 2016

Off the shoulder shirt dress


Искате нова дреха, която е в тон с тенденциите, и която, както изглежда, ще е актуална и следващия сезон, ама хич не ви се харчат пари? По същото това време искате и да натриете носа на мъжа си, който ви е ядосал, а се чудите как. Ето една идея, с която ще направите и двете - взимате любимата му риза от гардероба, режете я, майсторите тук-там по определен начин, а след 15 минути - ура, вече си имате нова рокля, а мъжът ви си има нарязана риза. А ако имате мъж, който с нищо не е заслужил тази съдба, както и любимата му риза не я е заслужила, или пък изобщо няма ризи в гардероба - отскочете до някой second hand, купете си една риза (по мои наблюдения мъжките ризи не се купуват много-много, и ако имате късмет като нищо ще се сдобиете с такава за стотинки, ама наистина за стотинки, или в най-лошия случай за 3-4 лв.) и се залавяйте за майсторене. Времето, което ще ви трябва - около 15 минути, материалите, освен ризата - ножици, ластик, конец и шевна машина, умения за шиене - на ниво аматьор. Ето и стъпките: 


1. Избирате риза - най-добре да е широка, за да стои по-добре като се набере с ластика.


2. Срязвате хоризонтално горната част, точно където започва столчето на яката, а там, където е ръкавът, се изрязва по самия шев (на стъпка 3 се вижда добре как точно).


3. Изрязване в областта на ръкава - около самия шев, стигайки до най-горната част на ръкава. По този начин след това деколтето се оформя по-красиво. Ако се изреже изцяло по права линия се получава една липса на плат и шиенето е по-трудно, не че не може да стане и така, може.


4. Прилича на слон, какъв хубав хобот се е оформил, ама не е - срязаната риза и деколтето в горната част е - в ляво е предницата, в дясно - гърбът. На определени места може да има нужда от още дооформяне на деколтето и изрязване на малко плат (в двата края на ръкава се виждат едни малки ъгълчета, които трябва да се изрежат по-плавно, за да се улесни шиенето). 


5. Кантът се подгъва навътре, изминава се шев, така че да се получи тунел, в който после да се промуши ластикът (може на някои места по ръкава да се образуват чупки, заради самата му форма по кройка, но не е никакъв проблем, след това, с набирането от ластика, чупките изобщо не се забелязват), оставя се отвор в самия шев (малко разстояние между началото и края на шева - 1-2см), през който да се промуши ластикът, промушва се, накрая краищата му се зашиват. Ръкавите - може да се срежат, може да се носят дълги, а може и да се навият. Честито! Вече имате нова рокля, която направо крещи "Искам на море!". Сега е моментът, в който можете да кажете на мъжа си или че сте му спестили срязването на любимата му риза, или че сте спестили пари, измайсторявайки си рокля за стотинки, и в двата случая го използвате като намек, че сте си заслужили да ви заведе на море...
А ако все пак не ви се занимава с рязане и шиене, пък било то и за 15 минути, ето няколко подобни рокли, които можете да си купите: 

2 comments:

  1. Супер! Трябва да го пробвам! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. И да не забравиш да се похвалиш после с резултата. ;)

      Delete