Sunday 2 June 2013

Кутия за хляб


Обзела ме е мания да състарям всичко, което ми попадне в ръцете. Първият попаднал ми предмет, който стана жертва на тази ми мания, се оказа една наистина стара кутия, която плачеше за освежаване... чрез състаряване. :-)

Началото: 

- кутия за хляб
- акрилни бои: Тъмна за основа - ще се показва на местата, които са изтъркани. Аз използвах кафява, но може да се направи с всякакви тъмни цветове; светла за покритие - ще се показва на повърхността на кутията. Аз използвах бяла, но добър вариант би била и бежова, предполагам.
- лак на водна основа - използва се за фиксиране на боите, придава и блясък
- шкурка
- четка
- восъчна свещ (за която се сетих по-късно и пропуснах да снимам)
- салфетка (ако освен състаряване на кутията ще се прави и декорация с декупажна техника)
- дете, което да ви помага в цапането :-)

Процесът:


1. Нанасяне на тъмната основа + съхнене. Акрилната боя съхне изкючително бързо, така че това занимание е идеално и за нетърпеливи да видят крайния резултат.




2.Покриване с восък: Прави се с цел по-лесно отстраняване на горния пласт боя, за придаване на излющен ефект. Изминава се цялата кутия, не е фатално ако има пропуснати места. Може и детето да ви помогне с тази стъпка - най-малко цапащата е. :-)



3.Нанасяне на светлата боя + съхнене.


4. Изтъркване със шкурка: Търкате колкото и където искате, с цел отстраняване на горния, светъл пласт боя. Само не се вживявайте прекалено много, както направих аз, че ще се окажете с кутия, на която съвсем и липсва боята. Но като се замисли човек - има и такива стари кутии.


5.Изрязване на мотив от салфетка + залепяне и лакиране на салфетката: Използва се само горният пласт на салфетката, върху който е щампиран даденият мотив. Залепя се лесно - нанася се малко лак на мястото, на което ще бъде сложена декорацията, поставя се внимателно и с четка, или пръсти, леко се притиска, така че въздухът, който е останал под салфетката, да излезе. Не се притеснявайте ако опитът ви е несполучлив - моите първи 5 бяха такива. Добре, че имах достатъчно салфетки. Изчаква се салфетката да изсъхне добре и се намазва с лак, за да бъде фиксирана (не, че с лак няма да се намаже цялата кутия, но за по-сигурно намазах първо салфетката).
Ако няма да използвате декупажна техника за допълнителна декорация, се преминава направо към лакирането на кутията.


6. Намазване с лак на цялата кутия. Резултатът ми хареса толкова много, че направих и кутия за моливи.

Резултатът:
Един колаж, за да съм спокойна, че не съм изхабила кутията.

Успех с майсторенето! :-)

P.S. 2 години по-късно кутията за хляб се оказва идеален плот за снимки:

2015

3 comments:

  1. Чудесна идея! Благодаря за урока!
    С удоволствие ще последвам блога ви! http://scentofstyl.blogspot.gr/
    Усмихнат ден!!!

    ReplyDelete
  2. Кутията е станала страхотна! Много ми харесва! Отдавна се каня да направя нещо подобно и все не ми достига смелост. Но след като видях твоята кутия, отново се настроих на тази вълна.
    Благодаря за мотивацията!
    Хубав ден!!!

    ReplyDelete
  3. Благодаря ти, Милена. Радвам се, че кутията ти е харесала и вдъхновила!
    Усмихнат ден и от мен! :-)

    ReplyDelete