Sunday 4 September 2011

Дънкова пачуърк блуза


Ето какво би могло да се направи от ненужни парчета  дънков плат:


 За направата на тази блуза не е необходимо много:


 - Парчета дънков плат, останали от рязане на дънки, поли и каквито други дрехи се сетите.


- Кройка:  Използваната от мен кройка е на тази рокля, на която направих малко корекции. Списанието е Burda 11/2003. (Не е за вярване колко е старо и колко актуална е кройката.) Идеята е да се използва възможно най-изчистената кройка, тъй като ефектът идва от съчетаването на различни парчета плат.
- Обичайните заподозряни: Ножици, карфици, креда, сантиметър, конци и цип. Тъй като платовете не са еластични няма да мине без досадното му прикачване. ;)

Време за изработване: 3 часа.

Стъпки за изработване:



1. Избиране на платове и измисляне на подходящо разположение. С други думи - игра на пъзел. :-) Всичко зависи от наличните парчета и фантазията. Интересното тук са парчетата за ръкави, които са крачоли на дънки и които паснаха идеално за новата си роля.


2. Съединяване на отделните парчета плат и скрояване на блузата: Скроените детайли, както се вижда от снимката, са: предна част, гръб, състоящ се от две части заради ципа, 2 ръкава (всъщност, крачоли на дънки), джоб, който е взет от дънки и парче за зачистване на вратната извивка. По-особеното е скрояването на ръкавите:


За да се използват крачоли на дънки е необходимо ширината на ръкава да се вмести точно в тази на крачолите. Така се запазват оригиналните шевове на дънките заедно с подгъва, а и се спестява малко шиене. ;) Вижда се, че при мен това пасна идеално.
3. Ушиване и краен резултат: Не съм показала отделните шевове, в тях няма нищо трудно, просто съединяване на частите. Последователността е следната:
-прикачване на цип
-съединяване на гръб и предна част при рамо и странични шевове, прикачване на ръкавите, прикачване на парче на вратна извивка, изминаване на подгъв и лицеви шевове при вратната извивка и ципа. На мен ми остана джоба, за който до последно се колебаех дали да го сложа.


 Успех със сглобяването на дънковите парчета! :-)

P.S. Ярко жълтия плат (в действителност ярко зелен :-) ) съм го сложила в блузата защото съчетанието между двата цвята ми хареса много. Остава само да изработя  и пола или блуза от този плат и да я комбинирам с дънковата блуза.

5 comments:

  1. Yanaa kraino vreme e tozi prekrasen talant za DIY da bude razprostranen izvun BG. suglasna sum da ti prevejdam postovete, moje da se reduvame s Veni, no tozi talant ne tryabva da ostava skrit :*
    Bravo oshte vednuj, tenniskata e strahotna:)

    ReplyDelete
  2. Покрай тези твои постове ,желанието ми да се науча да шия се върна с пълна сила :)

    ReplyDelete
  3. отлична идея, много си добра.

    http://dew-loving.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Яна, не спираш да ме изумяваш. Много ми хареса!

    ReplyDelete
  5. За пореден път ви казвам:"Огромно благодаря за милите думи". :-)

    ReplyDelete